Aansprakelijkheidsverzekering

Wat valt onder de dekking van een aansprakelijkheidsverzekering?

Wat is uitgesloten van dekking?

In de Nederlandse wet is geregeld dat iedereen in beginsel verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen daden. Dat heeft tot gevolg dat wanneer u zichzelf schade toebrengt, u de ontstane schade ook zelf moet dragen.

 

Maar wie een ander schade toebrengt, moet deze schade vergoeden, wat ten koste gaat van uw vermogenspositie.

 

Dit is echter te verzekeren door middel van een aansprakelijkheidsverzekering particulier (ook wel AVP of WA verzekering genoemd).

 

In principe is er maar een soort verzekering. U kunt gebruik maken van deze verzekering wanneer u aansprakelijk bent voor een schade.

Het is verstandig om alert te zijn op wat er wel en wat niet verzekerd is via een aansprakelijkheidsverzekering.

 

De particuliere aansprakelijkheidsverzekering is opgezet als "gezinsverzekering". Dit houdt in dat alle leden van de huishouding kunnen worden meeverzekerd. Echter, de verzekering dekt alleen de schade die is toegebracht aan derden, dus buiten het gezin.

 

Als een van de kinderen dus per ongeluk de telefoon van vader of moeder beschadigd, is er op grond van de aansprakelijkheidsverzekering dan ook geen dekking.

 

In het overzicht kunt u verdere uitsluitingen doornemen. Hierbij is de uitsluiting met betrekking tot opzicht en motorrijtuigen hetgeen wat vaak onbegrip bij mensen oplevert.

 

Het is overigens ook verstandig hier bij stil te staan op het moment dat u zelf iets aan iemand uitleent.

 • Opzicht/vriendendienst

  De aansprakelijkheidsverzekering bevat een zgn. opzichtclausule. Hier wordt mee bedoeld dat de eigenaar bij het uitlenen van een zaak, de tijdelijke bezitter als feitelijke eigenaar benoemd. Bijvoorbeeld bij het uitlenen van gereedschap. Het maakt verder ook niet uit wie van de twee de schade veroorzaakt heeft. Voor schade veroorzaakt tijdens een vriendendienst is vaak geen dekking, tenzij aan te tonen is dat de veroorzaker veel meer risico heeft genomen dan onder soortgelijke omstandigheden als normaal zou moeten worden beschouwd.

   

 • Motorrijtuigen

  Motorrijtuigen zijn gedekt voor schade op een motorrijtuigenverzekering. De aansprakelijkheidsverzekering particulier kent hiervoor dan ook een uitsluiting tenzij het bijv. een motormaaier of kinderspeelgoed betreft, voor zover deze een snelheid van 10 km per uur niet kunnen overschrijden.

 • Vaartuigen

  Schade door vaartuigen is uitgesloten op de AVP,  maar ook hiervoor geldt een uitzondering. De aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt met of door roeiboten en kano´s, zeilplanken, zeilboten met een zeiloppervlakte van ten hoogste 16m2 en motorboten is verzekerd, tenzij deze vaartuigen zijn uitgerust met een (buitenboord) motor van meer dan 3 kw (ongeveer 4 (pk).

 • Overige uitsluitingen

  Overige uitsluitingen zijn schade veroorzaakt met of door luchtvaartuigen, molest of wapens. Tevens is uitgesloten schade op het moment dat u in het buitenland bent gaan wonen. Ook het jachtrisico is uitgesloten, maar het is wel mogelijk om dit bij te verzekeren.

A.J.H. de Bruijn Assurantiën

Over ons

Contact

 

Producten

Verzekeringen

Hypotheken

Direct contact

 

Heeft u vragen, hulp nodig en/of wilt u direct persoonlijk advies? Neem dan vrijblijvend contact met ons op

 

T. 050-5375050

E. post@ajhdebruijn.nl

 

Contact

Ga naar onze contactpagina voor meer informatie.

 

Openingstijden

Elke werkdag - 08:30 en 17:30